keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Lolita tyylisuuntaus



Joidenkin lukijoitteni odotuksista huolimatta, nimeni ei liity vaatebräbdiin, mikä on nimetty Lolita-tyyliksi. Gothic Lolita (ゴスロリ myös GothLoli, tai Elegant Gothic Lolita, lyhyemmin EGL) on Japanissa 1990-luvulla kehittynyt nuorten naisten pukeutumistyyli. Tyylin lähtökohtia ja tärkeimpiä vaikutteita ovat viktoriaanisen aikakauden ja rokokoon lastenvaatteet ja posliininuket. Japanissa tyyli on lähinnä nuorten sunnuntaihuvia, sillä koulupuku rajoittaa pukeutumista arkena. Täydellinen Gothic Lolita -asu on usein sekä kallis (kaupasta ostetun asukokonaisuuden arvo on helposti yli 500 euroa) että työläs kantaa, joten se päällä käydään lähinnä näyttäytymässä nuorisomuodin tapaamispaikoissa. Nykyään lolita on yleistynyt myös Japanin ulkopuolella ja länsimaissa.

Gothic Lolita on vain yksi lolita-tyyli: muita ovat esimerkiksi Sweet Lolita, Classic Lolita ja Punk Lolita. Lolita-tyylin "isosiskona" taas pidetään pitkähameista Elegant Gothic Aristocrat-tyyliä. Myös miehillekin sopivat tyylit Dandy Gothic ja Kodona yhdistetään usein lolitaan.

Lolita nimessä viittaa lähinnä lapsenomaiseen ja söpöön ulkomuotoon, jota termi loli on Japanissa vakiintunut merkitsemään. Vaikka lolita on selvä viittaus Vladimir Nabokovin kuuluisaan romaaniin, lolita pukeutumistyylinä ei ole mitään seksuaalista. Tyylin tarkoitus on näyttää söpöltä, ei seksikkäältä.

Perinteisin Gothic Lolita -väriyhdistelmä on mustavalkoinen, jossa mustaa vaatetusta korostavat valkoiset yksityiskohdat. Tyypillisiä yksityiskohtia ovat erilaiset pitsit helmoissa ja kädensuissa, erilaiset rusetit ja nauhat. Gothic Lolitan asusteisiin saattavat lisäksi kuulua erilaiset päähineet, esimerkiksi hilkat (bonnet) ja kruunut, mutta tyypillisin päähine on pieni koristeltu kangaskaitale (headdress), joka sidotaan leauan alta. Muita asusteita ovat esimerkiksi korut ja pitsikäsineet.

Yleisimpiä kampauksia ovat korkkiruuvikiharat. Peruukit, joissa kiharat pysyvät omia hiuksia helpommin, ovat myös suosittuja. Ehostus on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta nukkemaisen hillitty. Mukanaan Gothic Lolita saattaa kuljettaa mukanaan esimerkiksi päivänvarjoa, käsilaukkua tai jopa nukkea. Joskus mukana saattavat kulkea esimerkiksi pupu -tai nallepehmolelut, jotka ovat silloin tällöin koristeltu jopa haavoittuneen näköisiksi.
Gothic Lolita-tyyliin eivät kuulu niitit, ketjut yms., niitä yhdistetään lähinnä Punk lolita-tyylin kanssa.


Lähde Wikibedia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei,
Kerro mielipiteistäsi tai osallistu sivujeni tekoon, lähettämä kuva tai ideavinkki !